A Marketinghez Vezető Utam

A történet, amely a gyermekkoromban kezdődött.

Nem titok, hogy nagyban befolyásolta az életemet az a tény, hogy konkrétan édesanyám vállalkozásában nőttem fel a testvéreimmel együtt. Mindenhol a NaturGold logót láttam, és lenyűgözött a jelentése és az összefogó ereje. A márkanév, amely alatt kinőtte magát egy nagy bio ősi gabona feldolgozó üzem, és számos késztermék is napvilágot látott.

Ehhez a névhez egy csapat társult, és bár tagjai az évek folyamán változtak, illetve egyre többen kezdtek el a cégnél dolgozni, a jelentése egy és ugyanaz maradt, és képviselte az ügyvezető értékrendjét, illetve elképzelését.

Tanyán nőttem fel, de a hugommal ellentétben én az időm nagy részét nem kint az állatokkal töltöttem, hanem sokat voltam bent és olvastam. Imádtam könyveim, számomra ezek nyújtották az inspirációt, és csillapították a tudásvágyamat. Édesanyám vállalkozó és közgazdász lévén sok könyve otthon üzleti és pszichológiai témájú volt, így gyakran kutattam az ő könyvei között is, és mindig leltem kincsekre. Így találtam meg Robert B. Cialdini ‘Hatás’ című könyvét is, amely a mai napig nagy hatást gyakorol rám, hiszen ez volt az első komolyabb könyv, amit a befolyásolás pszichológiájáról olvastam.

Van egy példa ami erősen megragadt bennem, egy sajtokat árusító standokkal kapcsolatos kutatás volt. Dióhéjban a lényege az volt, hogy amikor a sajtok árát lecsökkentették, kevesebb vevőre találtak, hiszen a potenciális vásárlók így rosszabb minőségűnek gondolták azokat. Számomra ez 13 évesen egy nagyon fontos példa volt a pozicionálással kapcsolatosan, és annak bizonyítására, hogy a minőségnek igenis ára van, és eladható a megfelelő célközönség részére.

Az általános iskolában és gimnáziumban egyáltalán nem voltam jó matematikából, de jött a pályaválasztás ideje. Eldöntöttem, hogy közgazdaságtant fogok tanulni, a tanáraim és osztálytársaim legnagyobb meglepődésére. “De oda matek is kell!” – ez jutott eszébe mindenkinek akinek elmondtam, hogy hova jelentkezek. Fel is vettek, majd egy nagyszerű tanár mentorálásával levizsgáztam a Gazdasági Matematika I. és II. tárgyakból, illetve megbírkóztam a statisztikai és közgazdaságtani tárgyakkal is.

Túl lettem a nehezén, illetve megszereztem a BSc diplomám nemzetközi gazdálkodás szakon, illetve mielőtt megírtam volna a szakdolgozatot és leállamvizsgáztam volna, már a kislányom is megszületett. Az egyik kezemben a gyermek, a másikban a diploma, de engem hajtott a tudásvágy továbbra is. Elkzedtem online tanfolyamokat végezni, így csöppentem a marketing területére mélyebben, illetve megalapítottam a reklámügynökségemet is 2020 januárjában.

Egy szép napon böngésztem a mesterszakokat, amikor megláttam, hogy most már a Debreceni Egyetemen is indul marketing mesterszak, ehhez csatlakoztam szintén 2020 elején állami ösztöndíjasként.

A mesterszakos tanulmányaim utolsó féléve fog következni amikor ezeket a sorokat írom, most ülök a diplomamunkám felett, és meg kell, hogy jegyezzem: elég döcögős az út. A célom az, hogy gyakorlati útmutatót tudjak összeállítani a hazai KKV szektor szereplőinek a marketing területén, azon belül is a digitális és értékalapú marketing szempontjából.

Jelenleg ez foglal le, de amint túl leszek a nehezén, szeretnék több ügyféllel is fogalkozni és a marketing tanácsadásaimon túl segíteni őket a teljes marketing stratégia megvalósításában is.

A célom az volt, hogy a gyakorlati tapasztalat mellett legyen mögöttem akadémiai tudás is, amely megalapozza a tevékenységemet. Marketingre specializálódott közgazdász vagyok, nem az, aki tegnap óta hirtelen marketing gurunak nevezteti magát.

Persze soha nem tudok unatkozni, ezért kellett elkezdenem foglalkozni még egy iránnyal a vállalkozásomban: ez a Janelif Cosmetics. Itt is kiélem a kreatív énem: amit más cégeknek is megvalósítok, az itt is megjelenik, a termékfejlesztéstől az eladásig, illetve ezt az irányt is inspirálta a NaturGold: természetes kozmetikumok manufaktúráját hozom létre. Képviselem az értékrendet, amibe nem csak beleszülettem – de valóban az életem része maradt.